ИЗМЕНЕНИЯ И ДОПЪЛНЕНИЯ В ЗАКОНА ЗА СОБСТВЕНОСТТА И ПОЛЗВАНЕТО НА ЗЕМЕДЕЛСКИТЕ ЗЕМИ


         ИЗМЕНЕНИНИЯ И ДОПЪЛНЕНИЯ НА ЗАКОНА ЗА СОБСТВЕНОСТТА И ПОЛЗУВАНЕТО НА ЗЕМЕДЕЛСКИТЕ ЗЕМИ (ЗСПЗЗ) ІІ
         В предишна наша статия запознахме читателите на в. „Земеделско знаме” с някои от новите изменения и допълнения в ЗСПЗЗ, които влизат в сила след обнародването им в ДВ. бр.13 от 9 Февруари 2007г.
         В настоящата статия ще засегнем основно проблема, свързан с комасацията на земеделски земи. Това е предвидено да стане по три основни начина – чрез замяна, чрез създаване на масиви по споразумение на ползватели и/или собственици и чрез изменение на влезлите в сила планове за земеразделяне. Прави впечатление, че и при трите варианта разноските, свързани с промените на собствеността и ползването на земеделските земи, както и с границите на имотите, за да бъде постигнато уедряване на парцелите, са за сметка на собствениците на земеделски земи.
         Съгласно новия чл. 24г, замяната на земеделски земи от държавния поземлен фонд със земеделски земи на граждани, юридически лица или общини се извършва по писмено предложение на заинтересованите лица до министъра на земеделието и горите. Когато с предлаганата замяна се постига уедряване на поземлени имоти, не се прилагат ограничения за размер на земеделските земи - предмет на замяната. Замяна не се извършва, когато земите - собственост на граждани, юридически лица или общини, са обременени с ипотека или други тежести, отдадени са под наем или аренда, намират се в санитарно-охранителни зони, няма пряк пътен достъп до тях, както и в други случаи, когато замяната не е в интерес на държавата. За извършване на замяната министърът издава заповед. Всички разноски се заплащат от заинтересованото лице в едномесечен срок от съобщаването на заповедта, след което се сключва писмен договор, който се вписва в службата по вписванията по местонахождение на имотите за сметка на заявителя. Нотариална форма не е необходима.
         Замяната на земеделски земи от общинския поземлен фонд със земеделски земи на граждани, юридически лица и държавата се извършва с решение на общинския съвет.
         Уедрените земеделски земи, придобити чрез замяна със земеделски земи от държавния поземлен фонд или от общинския поземлен фонд, не могат да се раздробяват чрез разпоредителни сделки за срок 10 години от извършването на замяната.
         Съгласно измененията и допълненията на чл. 37в масиви за ползване на земеделски земи се създават по споразумение между собствениците и/или ползвателите. Сключването на споразумението се ръководи от комисия за всяко землище на територията на общината, назначена със заповед на кмета на общината. Всички ползватели предоставят на съответната комисия сключените със собствениците и регистрирани в общинската служба по земеделие и гори договори за арендувани или наети земеделски земи по масиви и парцели. Споразумението се сключва и актуализира всяка година до 30 март. Ако между ползвателите не се постигне споразумение, комисията съставя проект за разпределение на ползването на земите по масиви до 10 април на съответната година и изготвя доклад до кмета на общината, който съдържа разпределението на масивите за ползване, данни за земите, техните собственици и дължимото рентно плащане. Кметът издава заповед, която се обявява в кметството и в сградата на общинската служба по земеделие и гори и се публикува на интернет страницата на общината и на съответната областна дирекция "Земеделие и гори" в срок до 15 април. Заповедта може да бъде обжалвана по реда на Административнопроцесуалния кодекс. Въвод за ползване на отделния масив или части от него се извършва със заповед на кмета на общината след прибиране на реколтата и заплащане на сума в размер на средното годишно рентно плащане за района през предходната година.
         Идеята за комасация на земеделските земи е намерила отражение и в новосъздадения чл. 37е, съгласно който по писмено споразумение на собствениците на земеделски земи с нотариално заверени подписи влезлият в сила план за земеразделяне и одобрената карта на съществуващите или възстановими на терена стари реални граници на земеделски земи, както и картата на възстановената собственост, могат да бъдат изменени за създаването на уедрени поземлени имоти. Когато се променят граници на земеделски земи - държавна или общинска собственост, споразумението за държавните и общинските имоти се сключва от министъра на земеделието и горите, съответно от кмета на общината, в писмена форма. Споразумението за създаване на уедрени поземлени имоти подлежи на вписване в службата по вписванията по местонахождение на имотите. Общинската служба по земеделие и гори въз основа на одобрения проект за изменение на плановете и картите и вписаното споразумение издава решения и скици за уедрените поземлени имоти. В решението се описват размерът и категорията на имота, неговото местоположение и ограниченията на собствеността. Решението не подлежи на обжалване. Собствеността върху уедрените поземлени имоти се придобива от датата на решението на общинската служба по земеделие и гори. Решението, придружено със скица, удостоверява правото на собственост и има силата на нотариален акт. Ипотеките, наложени върху поземлените имоти преди уедряването им, преминават изцяло върху новосъздадените уедрени поземлени имоти. Разходите за създаване на уедрени поземлени имоти по споразумение на собствениците са за тяхна сметка, освен в случаите, когато уедряването се е наложило вследствие на проекти на техническата инфраструктура, които засягат ползването по предназначение на поземлените имоти или части от тях.
         Условията и редът за изменение на картата на възстановената собственост по споразумение на собствениците се определят с правилника за прилагане на закона.
         Министърът на земеделието и горите издава наредба за условията и реда за изготвяне и прилагане на планове за уедряване на земеделски земи.


                    Габриела Цанева