СЪЗДАВА СЕ РЕГИСТЪР НА ЛОЗАРСКИТЕ СТОПАНСТВА

И СПЕЦИАЛИЗИРАНА КАРТА НА ЛОЗЯТА

 

в-к „Земеделско знаме”, брой 44, 08.12.2005 г.

 

Влезе в сила нова НАРЕДБА ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА СЪЗДАВАНЕ И ПОДДЪРЖАНЕ НА РЕГИСТЪР НА ЛОЗАРСКИТЕ СТОПАНСТВА И СПЕЦИАЛИЗИРАНА КАРТА НА ЛОЗЯТА, приета на основание чл. 23, ал. 2 от Закона за виното и спиртните напитки (ЗВСН) във връзка с чл. 32, ал. 3 от Закона за кадастъра и имотния регистър (ЗКИР). Органът, който е овластен да събира и съхранява данните по тази Наредба, както и да упражнява контрол върху изпълнението й е Изпълнителната агенция по лозата и виното (ИАЛВ).

Регистърът на лозарските стопанства и специализираната карта на лозята съдържат както основни кадастрални данни, така и специализирани данни, относно сортовете лози, гъстотата на засаждане, годината на засаждане, почвените и климатичните характеристики и формата на стопанисване на лозарските имоти, които се набират чрез справки-декларации от производителите на винено грозде за местонахождението на лозовите насаждения, реколтата, засаждането, презасаждането, присаждането и изкореняването на лозови масиви. Длъжни да предоставят информация по служебен път на ИАЛВ са и държавните институции - Областните дирекции "Земеделие и гори" към Министерството на земеделието и горите, Изпълнителната агенция по почвените ресурси към министъра на земеделието и горите и Националният институт по метеорология и хидрология при Българската академия на науките.

В Наредбата се дава легална дефиниция на "лозарски имот" - това е поземлен имот, който е част от земната повърхност, определена с граници съобразно правото на собственост и засадена с лозя, намиращи се или не в плододаване, както и на ”лозарско стопанство”, което е стопанска и технологична единица с единно управление на територията на един лозарски район, която се състои от лозарски имоти и в която производителят на винено грозде е собственик на лозарските имоти или ги ползва на друго правно основание.

Физическите и юридическите лица, производители на винено грозде, са длъжни да регистрират в ИАЛВ управляваните от тях лозарски стопанства, което става с подаване на заявление до съответната ИАЛВ, където всяко лозарско стопанство се вписва с индивидуален идентификационен номер. Всяка промяна в обстоятелствата следва да бъде заявена в 30-дневен срок от настъпването й пред съответното териториално звено на ИАЛВ. Същото задължение има и Националната лозаро-винарска камара. 

Специализираната карта на лозята съдържа основни кадастрални данни, обект на кадастъра, и специализирани данни за лозята. Основна единица на специализираната карта на лозята е лозарското стопанство. Идентификатор на лозарските имоти е идентификаторът на съответните поземлени имоти, съгласно структурата и съдържанието на идентификатора на недвижимите имоти в кадастъра. Специализираната карта на лозята се изработва в цифров и графичен вид. За изработването й информация се предоставя от Агенцията по кадастъра. ИАЛВ създава и поддържа информационна система за лозята. Националната лозаро-винарска камара (НЛВК) има право на достъп до регистъра на лозарските стопанства без право на промяна на данните в него. В едномесечен срок от установяването на непълноти и неточности в данните в регистъра ИАЛВ и НЛВК взаимно писмено се уведомяват с искане за незабавното им отстраняване.

За изработване на специализираната карта Министерството на земеделието и горите предоставя на ИАЛВ карта и регистър на възстановената собственост по ЗСПЗЗ по начин на трайно ползване – лозя, протоколи за бракуване и изкореняване на лозя след 1985 г. и други.

Адвокат Габриела Цанева